Lees hier meer over het blauwtong virus.
Het warme weer komt er weer aan! We bespreken enkele punten van aandacht voor de warme periode van het jaar.
Controleer voor de zomermaanden de ventilatie ingangen en zorg dat deze open zijn.
Controleer klimaat instellingen en pas indien nodig het systeem aan (denk hierbij aan min/max. ventilatie, bandbreedte en alarmgrenzen).
Controleer voortijdig de werking van noodaggregaat.
Zorg ervoor dat silo’s schoon zijn en controleer ontluchting, i.v.m. hoge temperaturen meer risico op condensvorming en dus schimmelgroei en bederf van voer.
Kijk naar mogelijkheden om de inkomende lucht te koelen. Denk hierbij aan verneveling van water buiten of binnen de stal.
Ramen aan de zuidkant van de stal wit maken met kalk om instraling van warmte tegen te gaan.
Strooisel: Beperk dik strooisel bij hoge temperaturen (vooral bij zeugen), omdat dit warmte vasthoudt.
Waterkwaliteit: Let op biofilm en vervuiling, reinig leidingen preventief voor aanvang van de zomerdag. Vergeet hierbij zeker de zeugen niet. En spoel de leidingen extra door voor er nieuwe koppels worden ingelegd. Zeker als de afdelingen een paar dagen leeg gelegen hebben.
Leg vitamine C (bv KoniVit-C) op voorraad zodat deze direct ingezet kan worden wanneer de buitentemperatuur 25°C of hoger is.
Neem tijdens een warme periode maatregelen in de stal om hittestress zoveel mogelijk te voorkomen:
Zorg ervoor dat de nippelopbrengst voor alle diercategorieën hoog genoeg is en de dieren altijd over vers water kunnen beschikken:
Gespeende biggen min. 0.5 L / minuut (max.10 per nippel)
Vleesvarkens min. 0.8 L / minuut (max. 10 per nippel)
Dragende zeugen min. 1 L / minuut
Lacterende zeugen min. 2 L / minuut
Zuigende biggen 0.4 L / minuut
Pas voertijden aan en probeer zoveel mogelijk te voeren op die momenten dat de temperatuur in de stal het laagst is. Concreet houdt dit in voeren in de ochtend (in ieder geval voor 11 uur) en laat in de avond (bij voorkeur na 23 uur).
Pas de voerhoeveelheid aan, voerbehoefte is bij warm weer lager. Stel dosators bij en pas in geval van brijvoer de voerhoeveelheid aan of laat DS percentage iets zakken. Denk er wel aan dat lagere voergift ook inhoudt dat de dieren minder vitaminen/mineralen en sporenelementen binnen krijgen! In overleg met voerfirma evt. rantsoenen in warme periode aanpassen aan lagere opname.
Zorg voor zoveel mogelijk rust in de stal op het warmst van de dag. Pas indien nodig de werktijden aan.
Bij extreme hitte (>32°C): Overweeg noodmaatregelen, zoals actieve koeling met mobiele ventilatoren of koud water in gangen.
Gebruik van Lianol Ferti om de gevolgen van de hittestress en de vaak daaropvolgende najaarsdip te bestrijden. Gelten: 1 tablet / dag gedurende 7 dagen. Start 2 dagen voor het einde van de synchronisatiebehandeling. Zeugen: 1 tablet / dag gedurende 7 dagen. Start 3 dagen voor de speendag. In beide gevallen verstrekken net voor het voeren.