
Blauwtong in Nederland
Helaas verspreid het blauwtong virus zich in snel tempo door Nederland. Lees hier wat de ontwikkelingen zijn, hoe u blauwtong herkent en wat u er tegen kunt doen.
Helaas verspreid het blauwtong virus zich in snel tempo door Nederland. Begin september werd het virus in de omgeving Utrecht - Noord-Holland vastgesteld, maar inmiddels duikt het virus ook in onze regio op. In Nederland gaat het momenteel om een nieuwe variant, serotype 3.
Blauwtong is een virusziekte die vooral voorkomt bij schapen, geiten, runderen en alpaca’s. Het virus wordt verspreidt via besmette knutten. Direct contact tussen dieren zorgt niet voor overdracht van het blauwtongvirus, maar ook bijvoorbeeld naalden kunnen het virus overdragen. De knutten komen vooral vanaf het voorjaar tot het einde van de herfst voor. De knutten gaan pas dood bij een langdurige periode van kouder weer. Wanneer een dier wordt gestoken door een besmette knut duurt het 5-20 dagen voordat deze ziek wordt.
De klinische verschijnselen van zieke dieren kunnen sterk uiteenlopen. Schapen worden vaak heviger ziek dan andere diersoorten. Let bij uw dieren op de volgende verschijnselen (zie foto):
- Koorts
- Ontsteking van mond- (o.a. gehemelte en tong) en neusslijmvlies
- Zwelling van de kop
- Overmatig speekselen
- Vochtophopingen over het hele lichaam
- Zweertjes aan het uier
- Zwelling van de kroonranden met kreupelheid als gevolg
- Verminderde eetlust
Wat kunt u zelf doen?
Preventief
- Stal uw dieren op, vooral rondom schemering
- Zorg voor goede ventilatie in de stal
- Gebruik 1 naald per dier
- Behandeling met insecticide geeft onvoldoende bescherming om besmetting te voorkomen
Er is nog geen vaccin beschikbaar tegen serotype 3. In het verleden werden de problemen veroorzaakt door serotype 8. Daar is een vaccin tegen, maar dit vaccin werkt niet tegen serotype 3.
Behandeling ziek dier
- Behandelen van een ziek dier is met name gericht op pijnstilling/ontstekingsremmers en eventueel antibiotica voor secundaire bacteriële infecties.
- Voorkom zoveel mogelijk stress.
- Zorg dat het dier vocht (en voedsel) binnen krijgt.
Blauwtong is melding plichtig, ben dus alert op de symptomen. Als u dieren hebt met verschijnselen die lijken op blauwtong, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.
Voor een overzicht van tot nu toe bevestigde blauwtonggevallen kunt u de kaart via deze link raadplegen: https://www.nvwa.nl/documenten/dier/dierziekten/overige-dierziekten/publicaties/index?fbclid=IwAR3uUNcJo6xzJuIjwHFiekQjWB-yco4-2w7tLTpjEPo_vDQs4h_c3tbqq_8
Bron foto: Gezondheidsdienst voor dieren
