Insecten: de toekomstige eiwitbron?
Opname en optimale benutting van eiwitten is van groot belang in de varkenssector, maar eigenlijk in de gehele dierhouderij. Gezien de significante groei van de wereldbevolking en toenemende welvaart in bijvoorbeeld Latijns Amerika en China is er dringend behoefte aan een nieuw soort (dierlijk) eiwit voor dieren, maar ook voor mensen.
Insecten zijn een erg duurzame en efficiënte eiwitbron. Ze bevatten veel essentiële aminozuren en belangrijke vetzuren. Daarnaast kunnen mensen en dieren deze eiwitten veel efficiënter verwerken dan plantaardige eiwitten. Met onder andere meel- wormen, sprinkhanen en krekels wordt al veel onderzoek gedaan. Inmiddels zijn in Nederland drie bedrijven gespecialiseerd in de productie van insecten. De Nederlandse Voedsel- en Waren autoriteit (NVWA) zorgt (ook daar) voor keuring en controle. Naast al deze voordelen van het gebruik van insecten zijn er wellicht ook nadelen. Wat zijn de gevaren voor de voedselveiligheid? Zijn er risico’s wat betreft het overbrengen van dierziekten? Welke ziekten dragen insecten met zich mee die wellicht schadelijk kunnen zijn voor dier en mens? Welke schadelijke stoffen kunnen ze overbrengen? Kortom, er is nog veel onderzoek nodig. Maar wellicht gaan we hier in de toekomst nog veel mee te maken krijgen!